Història de la biblioteca

La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa va néixer el 10 d’abril de 1983 fruit d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Parets.
La característica física més diferenciada és que ocupa una casa de pagès reutilitzada, redistribuïda per tal d’acollir la biblioteca pels infants i dels infants. Es tracta d’una biblioteca única, rara i meravellosa

  • Única… perquè és l’única biblioteca pública especialitzada en infants i joves de tot Catalunya.
  • Rara… perquè està construïda a les quadres d’una antiga casa de pagès, Can Butjosa. On ara reposen llibres i històries meravelloses, abans ho feia el bestiar de la família.
  • Meravellosa… perquè hi viuen diversos éssers màgics que ja hi eren abans que existís la biblioteca. Segur que els coneixeu: el Follet, la Bèstia que encomana les ganes de llegir.

En aquest moment compta amb un fons de 31.000 llibres de 85 països diferents i un llarg camí fet al voltant del foment de la lectura.


Des de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa col·laborem amb alguns projectes i entitats.El curtmetratge de fantasia La caixa màgica, realitzat amb motiu del 25è aniversari de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, ens apropa al món dels infants a través de la lectura i els llibres.

Inauguració de la bibilioteca

La Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa es va inaugurar el 10 d’abril de 1983 fruit d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Parets del Vallès, i és una de les poques biblioteques especialitzades per a infants que existeixen a Espanya.    

Comença el Pla de lectura

L’any 1993 comença el Pla de Lectura, un projecte que connecta la biblioteca amb les escoles del poble. A dia d’avui, es continua fent cada curs. Per saber més del Pla de Lectura, podeu consultar aquest apartat dins la secció «Escoles».

Associació amb la Unesco

L’any 1995 la biblioteca va decidir associar-se a la Unesco, i des de llavors va passar a pertànyer a la UNAL i al Grup de Biblioteques Catalanes Associades a aquesta organització.

Lector més precoç

L’any 1996 la biblioteca va guanyar el rècord català del lector amb edat més precoç.

Premi de la Federación de Gremios de Editores de España

L’any 2004 la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa va rebre el Premio al Fomento de la Lectura en las Bibliotecas Públicas de la Federación de Gremios de Editores de España pel Pla de Lectura a les escoles. Aquest Pla de Lectura porta una trajectòria ininterrumpuda des del curs 93/94.

Premio María Moliner

L’any 2007 la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa va ser seleccionada pel projecte La lectura al alcance de todos i es va premiar amb un fons important de llibres.

Premi projecte Integració social

L’any 2008, la Biblioteca va presentar l’activitat de l’Espai de Formació ‘Taller d’escriptura: El meu llibre’ amb millor projecte de Integració Social Premio María Moliner. Va ser seleccionada i premiada amb un fons important de llibres.

La pel·lícula al Festival de Cinema de Sitges

Es va presentar el curtmetratge de fantasia La caixa màgica al Festival de Cinema de Sitges del 2009 i va ser seleccionat i visionat a l’obertura del festival. La caixa màgica es va realitzar amb motiu del 25è aniversari de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa, i ens apropa al món dels infants a través de la lectura i els llibres.  

Premi projecte d’animació

El 2009, la Biblioteca va presentar la filmació «La caixa màgica» al millor projecte d’animació del Premio María Moliner, i va ser seleccionada i premiada amb un fons important de llibres.

Premi Teresa Rovira

L’any 2015 el projecte Viatges de l’Andana 9 i 3/4 va ser guardonat amb l’accèssit del III Premi Teresa Rovira, concedit pel Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya, que reconeix iniciatives innovadores en les biblioteques públiques.