Recomanació – He visto un pájaro carpintero


El mes de febrer a la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa celebrem el Mes de la Pau. Per aquest motiu avui hem triat recomanar He visto un pájaro carpintero, de Michał Skibiński i Ala Bakeroft (editorial Fulgenio Pimentel), un àlbum il·lustrat basat en el quadern personal de l’autor quan tenia vuit anys i vivia a Polònia l’estiu de 1939.
«He ido al bosque con un amigo», «He ido de paseo con mi abuela», escriu el jove Michał en el seu quadern pautat (reproduït en part també al llibre) amb la seva cal·ligrafia infantil. Els dies d’aquelles vacances són plàcids i tranquils, i els paisatges on els passa són verds i vius. Les il·lustracions d’Ala Bakeroft (pseudònim d’Helena Stiasny) dialoguen amb el text, vuitanta anys després de la seva escriptura. L’entrada de l’1 de setembre la narració canvia: «Ha empezado la guerra», diu el Michał , amb senzillesa i innocència. Encara no sap, com nosaltres sabem, el que vindrà: la Segona Guerra Mundial.
He visto un pájaro carpintero és una obra molt especial, un retrat infantil de l’inici del conflicte bèlic que va sacsejar tantes vides.

SKIBIŃSKI, Michał. He visto un pájaro carpintero. Logroño: Fulgencio Pimentel, 2020.